Ik werk in de zorg

Je werkt met en voor mensen die zich in de laatste fase van hun leven bevinden: palliatieve patiënten, ouderen, kwetsbaren. Wanneer en hoe start je een gesprek over het levenseinde? Wij organiseren opleidingen en vorming en reiken de Verbinddoos aan als toegankelijk en laagdrempelig instrument om in je team of in je zorgvoorziening dit gesprek aan te gaan.

Amfora biedt

Vierdaagse training – Leer een eindelevensverhaal schrijven

Op dit moment bieden wij zelf geen trainingen aan en kan je dus geen kandidatuur indienen. De trainingen die in 2024 gepland zijn, zijn inhouse trainingen, op vraag van een zorginstelling.
Wie weet dat zijn leven ten einde loopt, wil vaak iets nalaten voor de geliefden en zoekt daar woorden voor. Een (interview-)gesprek kan helpen om woorden te vinden voor wat diep vanbinnen leeft aan vragen, angsten, vreugde, dankbaarheid, spijt, verdriet en hoop bij het einde van het leven.

Wij trainen medewerkers en vrijwilligers uit de zorgsector om een eindelevensverhaal te schrijven. Je leert interviewen en krijgt de knepen van het vak aangeleerd om een vlot verhaal te schrijven en dat vorm te geven in een mooi boekje. Elke cursist krijgt individuele begeleiding.

Deelnemers vertellen

  • Krachtig, professioneel en tot de kern.
  • Deze opleiding overstijgt ruimschoots mijn verwachtingen. Een professionele en inspirerende training waar je onmiddellijk mee aan de slag kan.
  • De weg naar het levenseinde verdient deze warme verbinding.
  • De training geeft aan mijn werk en de samenwerking met mijn collega’s op de palliatieve zorgeenheid een nieuwe dynamiek.

Doelgroep

Professionals en vrijwilligers die werken in de palliatieve zorg: ziekenhuis, thuiszorg, woonzorgcentrum, voorziening voor mensen met een beperking, …
Verpleegkundige, psycholoog, ergotherapeut, pastoraal werker, verantwoordelijke zingeving, arts, verantwoordelijke wonen en leven.

Voorwaarden

Wie wil deelnemen heeft voeling en ervaring met schrijven, schrijft bij aanmelding een persoonlijke motivatie voor deelname neer (min. ½ A4, max. 1 A4) en wordt gemandateerd door zijn diensthoofd/directie. Bedoeling van de training is dat de aangeleerde vaardigheden nadien in de eigen werkomgeving hun weg vinden. Je beschikt over een laptop die je nodig hebt op de lesdagen en je kan vlot werken met Word.

Wie de training volgt, engageert zich om na afloop van de training de aangeleerde methodiek en het ‘Amforaproduct’ niet voor eigen (professionele) doeleinden te gebruiken, maar enkel in functie van de eigen zorgsetting in te zetten.

Locatie en data

Amfora wordt steeds meer gevraagd om bij een (groep van) zorginstelling(en) de training inhouse te verzorgen. Heb je hier interesse in? Neem dan contact op info@amfora.be en we bekijken graag de opties en voorwaarden.

Prijs

Voor inhouse-trainingen is de kostprijs aan te vragen op info@amfora.be.

Docenten

Hilde Ingels, Liesbet De Vuyst, Dominique Coopman

Deelnemers

Max. 12 deelnemers per reeks.

Mee te brengen materiaal

Laptop en opnametoestel (smartphone of dictafoon).

Getuigenissen

De training van Amfora heeft mijn antennes scherper gesteld op de verhalen van onze patiënten. We werden gestimuleerd om bewuster te luisteren. Deze training helpt om achter het patiënten-etiket de MENS te ontmoeten. Het is zo fijn om het verhaal van mensen tot zijn recht te laten komen.

Kobe Sercu, hoofdverpleegkundige palliatieve eenheid Jan Yperman Ziekenhuis

Door met een bewoner een Amforagesprek te voeren, kan je de identiteit van de persoon laten stralen. Je ziet dat iemand na zo’n gesprek de schouders recht en toont: hé, ik bén iemand.’

Céline Attié, zorgcoördinator woonzorgcentrum Atrium, Kraainem

Amfora is in staat om de ziel van mensen in een mooie tastbare vorm te gieten. Op die manier krijgen de nabestaanden een unieke herinnering aan hun geliefden.

Karel Toubast – palliatief verpleegkundige Netwerk Gent-Eeklo

Als pastorale werkster het eindelevensverhaal van een bewoner mogen opschrijven, voelt aan als een geschenk voor de bewoner én voor jezelf.

Lucia Goubert, pastoraal werker WZC Mariahuis Gavere

Drie teamleden van onze palliatieve afdeling hebben de training eindelevensverhalen gevolgd. Dat is een grote meerwaarde en een verdieping voor ons team. Het helpt patiënten bij het opmaken van hun levensbalans en geeft hun nog een doel in hun leven. Ze zorgen ook voor een nalatenschap aan wie ze achterlaten. Voor familie helpt dit zeker bij verwerking van het verlies van hun geliefde.

Dr. Karen Van Beek – oncoloog-radiotherapeut-palliatief arts UZ Leuven

Het eindelevensverhaal bevat de essentie van een mens, zo waardevol. Het boekje met het verhaal helpt bij het afronden van het leven en wordt nadien als schat gekoesterd door de nabestaanden.

Hilde Van Hauwaert, pastoraal medewerker, verantwoordelijk spiritueel welbevinden in woonzorgcentrum Leiehome (Drongen)

We proberen om het wezenlijke uit een mensenleven in een verhaal te vatten en in een mooi doosje door te geven aan dierbare nabestaanden. Ondanks alle verdriet en onrechtvaardigheid overheerst vaak de dankbaarheid, bij de patiënt en de nabestaanden. En ook bij de interviewer. Het is heel bijzonder om dit te mogen doen. Ik ben heel blij dat ik dit in de training eindelevensverhalen heb geleerd.

Anne Gessler, pastor Palliatieve Zorgeenheid, UZLeuven

Onze medewerkers gebruiken de vragen en de foto’s bij de Verbinddoos. Zo hebben ze een aangenaam gesprek met de bewoner dat leidt naar een echt gesprek rond Vroegtijdige zorgplanning.

Ingrid Baetens, Zorgverantwoordelijke WZC Sint-Antonius, Grembergen vzw Zorg-Saam

Wees als eerste op de hoogte van Amfora-verhalen, nieuwe traingen, tips en nieuws.

Schrijf je hier in.

Wat is jouw connectie met palliatieve zorg?