Amfora helpt mensen om te praten over het afscheid van het leven

Visie en Missie

Amfora, opgericht in 2015, wil mensen helpen om te praten over het afscheid van het leven. We bieden aan mensen met een ongeneeslijke of chronische ziekte, of mensen die op gevorderde leeftijd zijn, de kans om hun levensverhaal te laten optekenen. Een opgeleide Amforaschrijver komt op interview en maakt van het opgetekende verhaal een mooi boekje. Dat is deugddoend voor de geïnterviewde zelf, maar ook voor de familie en na het overlijden voor de nabestaanden. Het zorgt voor verbinding tussen geliefden en naasten, over de dood heen. Amfora wil zo bijdragen aan een samenleving waar mensen het vanzelfsprekend vinden om het afscheid van het leven te benoemen.

De vragen gaan niet over feiten en data, maar focussen op de inhoudsvolle terugblik die iemand maakt op zijn leven. Tegelijk kijken mensen in het interview vooruit naar wat komt, en benoemen ze wat afscheid voor hen betekent.

Amfora is een pluralistisch, niet-commercieel initiatief dat garant staat voor kwaliteitsvolle complementaire zorg. De voorbije jaren hebben we een sterke expertise opgebouwd. We reiken handvatten aan bij de vierde pijler van de palliatieve zorg: de spiritueel-existentiële dimensie, die vaak moeilijk concreet te maken is. We ontwikkelen instrumenten, organiseren vorming en zetten in op maatschappelijke sensibilisering zodat zorgprofessionals en vrijwilligers mensen kunnen ondersteunen en begeleiden om woorden te geven aan diepere gevoelens en gedachten wanneer iemand afscheid moet nemen van het leven.

 

Amfoor

De kruik met twee oren – de amfoor – is de bewaarplek van kostbaar goed: olie, graan of wijn. De amfoor in het logo staat symbool voor iemands kostbare levensverhaal dat in een interview naar boven komt en in een tastbare vorm wordt doorgeven. Of het nu maar 18 of bijna 100 geleefde jaren zijn, ieder verhaal is de moeite waard om verteld te worden.

Vorming

Dankzij het enthousiasme van een aantal palliatieve teams, waaronder het netwerk palliatieve zorg Gent-Eeklo, breidde de Amforawerking sinds 2015 geleidelijk uit naar Oost- en West-Vlaanderen om uiteindelijk over heel Vlaanderen uit te deinen.
De appreciatie voor de eindelevensgesprekken – wij noemen het Amfora-gesprekken –  verwerkt in een boekje, is groot. Zowel bij zieken, ouderen en hun naasten als bij zorgverleners en vrijwilligers. De nood aan dit soort gesprekken groeit. Daarom schakelt Amfora in 2019 een versnelling hoger en zet het onder de naam Afscheid dat verbindt in op vorming. Professionals en vrijwilligers uit ziekenhuizen, netwerken palliatieve zorg, ouderenzorg, voorzieningen voor mensen met een beperking en psychiatrische ziekenhuizen leren in een vierdaagse training hoe ze als interviewer een eindelevensgesprek kunnen voeren en uitwerken. Zo geraakt de Amfora-expertise op de werkvloer verankerd in de zorg. Teams krijgen handvatten om de vierde pijler van de palliatieve zorg – de spirituele en existentiële dimensie – concreet te maken in hun zorg. Niet enkel voor de persoon zelf, maar ook voor de naasten én ook voor de zorgverlener verhoogt dit aanbod de kwaliteit van leven en van werken.
Vanuit deze expertise is Amfora een referentieplek in Vlaanderen voor alles wat met eindelevensgesprekken en -verhalen te maken heeft.

Wees als eerste op de hoogte van Amfora-verhalen, nieuwe traingen, tips en nieuws.

Schrijf je hier in.

Wat is jouw connectie met palliatieve zorg?