Mijn leven loopt ten einde

Je weet dat je niet lang meer te leven hebt. Een paar jaar, een paar maanden of minder. Veel vragen spelen door je hoofd, maar ze uitspreken is niet gemakkelijk. Wat is voor mij belangrijk? Hoe kijk ik naar mijn leven? Wat betekent de dood voor mij?

Wij zorgen ervoor dat je de juiste woorden vindt om een balans van je leven op te maken en om je naasten iets tastbaars na te laten. En we zetten mantelzorgers en naasten op weg om je daarbij te helpen.

Amfora biedt

Voorbeeldvragen en Voorbeeldbrief

Soms heb je alleen maar de juiste vragen nodig om een diepgaand gesprek op te starten met een naaste of met je beste vriend(in). Wij reiken je graag die vragen aan. Ben je mantelzorger? Dan bieden deze vragen ook voor jou een opstap voor een diepgaand gesprek.

Schrijf je graag neer wat je denkt of hoe je je voelt? Wil je graag een brief nalaten voor je geliefden? Dan helpen wij je op weg met een suggestie voor een persoonlijke brief, recht uit het hart. Je kan deze voorbeeldbrief als basis gebruiken om er je eigen persoonlijke versie van te maken.
Let wel: dit is geen document voor vroegtijdige zorgplanning. Hiervoor neem je best contact met je (huis)arts.

We delen graag onze expertise in een handig en invulbaar document. Omdat wij een kleine vzw zijn zonder structurele middelen, vragen we een bescheiden bijdrage voor dit uitgewerkte materiaal. Binnenkort kan je dit document, na betaling, hier rechtstreeks downloaden. Nu kan het ook al door €8 over te schrijven op rek.nr. van Amfora BE61 9731 3840 7617 met vermelding: Voorbeeldvragen. Stuur daarna een mailtje naar info@amfora.be met als onderwerp ‘voorbeeldvragen’ én met een screenshot van je overschrijving. Dan bezorgen wij je per kerende het document met de voorbeeldvragen en de voorbeeldbrief.

Elders op deze site lees je meer over de Verbinddoos: ook dit is een instrument om zo’n diepgaand gesprek aan te gaan.

Een gesprek

Amfora werkt samen met Samana om jouw eindelevensverhaal te laten opschrijven. Als je weet dat je niet lang meer te leven hebt – een paar jaar, een paar maanden of minder – dan spelen veel vragen en gedachten door je hoofd. Amfora leidt vrijwilligers op die je helpen om de juiste woorden te vinden om een balans van je leven op te maken, om op zoek te gaan naar de de essentie van jouw leven. Een eindelevensverhaal is dus geen biografie of levensverhaal, maar wel een portret van wie jij bent als MENS en hoe je herinnerd wil worden. Meer info vind je hier.

Heb je vragen over je situatie of wil je extra ondersteuning ? Spreek er dan over met je huisarts. Je kan ook terecht bij een palliatieve thuiszorgequipe. Hier vind je meer info. Palliatieve zorg is er voor iedereen die ongeneeslijk ziek is, los van het feit of je terminaal ziek bent of niet.

Getuigenissen

Documentairemaker en voormalig VRT-journalist Leo De Bock maakt in een indringende audio-documentaire een portret van Amfora. Hij volgt gesprekken met ongeneeslijk zieken en luistert naar de ervaring van zorgverleners die een training eindelevensverhalen volgen bij Amfora.

Vandaag kwam een verhalenschrijfster van Amfora langs. Vanaf minuut twee gaat het al recht naar de ziel en heel snel kom je tot de essentie: wie ben ik, wie of wat vind ik belangrijk in mijn leven, ben ik bang voor de dood, enzovoort. Het mooie herinneringsboekje is een troost voor de nabestaanden. Het deed me enorm deugd eens te babbelen over de dingen die mensen uit mijn omgeving niet goed durven benoemen.

† Anneleen Daem, 42 jaar

"Amfora heeft ons richting gegeven om deze (soms)moeilijke weg in mijn ziekteproces samen te kunnen bewandelen. Daar zijn we jullie zo dankbaar om!"

Mieke

In dit boekje met het verhaal van ons mama lezen we antwoorden op vragen die wij zelf nooit zouden gesteld hebben. Ook helpt haar verhaal herlezen in de rouwverwerking nadien.

Els Keukelier

Dankzij de vragen die Amfora mij aanreikte, heb ik met mijn man nog een cruciaal gesprek over ‘spijt’ gehad. Dat betekende heel veel voor mij en voor ons samen, die laatste drie dagen van zijn leven. Er was enkel intense liefde op dat moment en door te praten over ‘Heb je nog ergens spijt van’ werd onze liefde alleen maar intenser, want we konden elkaar vergeven.

Claudia

Inspiratie

Ben je een creatieveling of ken je iemand die graag creatief bezig is, dan kan je je brief of de antwoorden op de (voorbeeld)vragen in een mooie vorm gieten. Hier zie je foto’s van handgemaakte boekjes, met kalligrafie, die Amfora de voorbije jaren heeft gerealiseerd. Ter inspiratie.

Lees meer over Amfora

Wees als eerste op de hoogte van Amfora-verhalen, nieuwe traingen, tips en nieuws.

Schrijf je hier in.

Wat is jouw connectie met palliatieve zorg?